עיצוב המטבחעיצוב פנים ופאנג שוואיעיתונות

במטבח אצל המאסטרית מיכל אנסקי

מיכל אנסקי החלה את דרכה המקצועית בגיל 17 כבעל טור במקומון, ייסדה שוק איכרים וכיום היא מככבת בתוכנית מאסטר שף (ערוץ 2), בה היא מבקרת בחן ובנועם בשלנים חובבים ונרגשים. רוני רבינו ביקשה להציץ אל מטבחה הפרטי של כוהנת האוכל הצעירה, וקיבלה שיעור על עיצוב צנוע ויצירתי, על ויתור של מקומות אחסון למען אוכל טרי, ואיך כותבים ספר בישול יחד עם 2,500 חברים בפייסבוק

מיכל אנסקי החלה את דרכה המקצועית בגיל 17 כבעל טור במקומון, ייסדה שוק איכרים וכיום היא מככבת בתוכנית מאסטר שף (ערוץ 2), בה היא מבקרת בחן ובנועם בשלנים חובבים ונרגשים. רוני רבינו ביקשה להציץ אל מטבחה הפרטי של כוהנת האוכל הצעירה, וקיבלה שיעור על עיצוב צנוע ויצירתי, על ויתור של מקומות אחסון למען אוכל טרי, ואיך כותבים ספר בישול יחד עם 2,500 חברים בפייסבוק

בימים שלפני שידור תוכנית הגמר של “מאסטר שף” (ערוץ 2) הוקרנו כל ערב קטעי פרומו לתוכניתצפיתי מקרוב בנשיותה העדינה של השפית מיכל אנסקי, בהתרגשות שהיא מפגינה בכל נגיסת טעימה ובדרך הפשוטה בה היא משמיעה ביקורת למתמודדים במהלך התוכנית. כאישה צעירה יחידה בין שפים גברים, חשתי שהיא מעוררת בי הערצה. ואז הטלפון צלצל. “תאתרי אותה”, ביקש העורך. כעבור ימים ספורים כבר יצאתי בשליחות המגאזין לפגוש את מיכל אנסקי במטבח ביתה הפרטי.

צילום רסקין פרלמן צלמים

בביתה שוכן במרכז תל-אביב, באחת מהשכונות היותר יפות בעיר, שכונת נווה דוד (שיכון הקצינים) מאחורי בית החולים איכילוב. שכונה קטנה ונעימה של בתים פרטיים וקוטג’ים, שמי שזכה לגור בהם בעבר, היו קצינים ישראליים ששירתו בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה

צילום רסקין פרלמן צלמים

ביתה שוכן במרכז תל-אביב, באחת מהשכונות היותר יפות בעיר, שכונת נווה דוד (שיכון הקצינים) מאחורי בית החולים איכילוב. שכונה קטנה ונעימה של בתים פרטיים וקוטג’ים, שמי שזכה לגור בהם בעבר, היו קצינים ישראליים ששירתו בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה.

שם הרחוב בו היא מתגוררת ושמות הרחובות שסובבים אותו הם תמר, רימון, גפן, זית וכיוצא באלה. אני מוצאת את הבית מהר. החיבור לרחוב עם שם פרי, בו מתגוררת אושיית אוכל, נראה כאילו מכוון מראש. צמחיה ירוקה עוטפת את הבית מכל עבר ומעניקה תחושה כפרית שקטה. לרגע נדמה שהרחקתי ליישוב מבודד בצפון הירוק, הרחק מטבורה של עיר סואנת.

כשהגעתי לביתה הדלת הייתה פתוחה לרווחה כאילו מזמינה אותי בעצמה פנימה. מאחד החדרים הסמוכים יצאה לעברי מיכל מהטלוויזיה, כשהיא מחויכת וללא שום גינוני כבוד. צעדנו יחד במסדרון צר אל חדר נוסף בבית שהתגלה עד מהרה כמטבח הביתי. לא היה זה כאחד ממטבחי הענק היוקרתיים המצופים מכוכבת שפרנסתה על אוכל, אלא מטבח פשוט וצנוע, ומאוד אישי ויצירתי. 

תחושה נעימה וריח של בית היו באוויר וליוו אותי במהלך כל השיחה.

מטבח פרטי בהשכרה

מיכל אנסקי, בת 32, נשואה לאדריכל רועי חמד ואימא צעירה לילדה בת שנתיים. מיכל נולדה והתחנכה בירושלים בבית שבו אוכל היה לא רק בישולים אלא גם ייצוג תרבותי, ומאז שהיא זוכרת את עצמה חייה נעו תמיד סביב האוכל: מיכל היא בתם של שרי אנסקי, עיתונאית, בשלנית וחוקרת ההיסטוריה של האוכל, ושל שדרן הרדיו אלכס אנסקי. היא יודעת שהייחוס הזה לא יישכח לה, בוודאי אם היא הולכת בדרכם בבישול ובתקשורת. 

למרות הירושלמיות המוקדמת, מסתבר שהחיפוש אחר מגורים דווקא בתל אביב, בבית עם גינה בתל-אביב היו משאת נפש. “סבתא שלי במקצועה היא גננית ולאימא שלי יש גינה מפוארת בירושלים, וגם אני רציתי להיות דומה להן במובן הזה”, היא אומרת, ומעיפה מבט אל הצמחייה הירוקה שבחוץ. מדובר אמנם בבית שכור, אך ניכר בה הקשר העצום שפיתחה אליו בשנים הרבות בהן היא מתגוררת בו. “בבית הזה חוויתי חוויות רבות שעיצבו את חיי, והאווירה שהבית משדר בכלל והמטבח בפרט שינו אצלי את הרגלי האירוח והבישול “, היא מספרת. את מתכוני ספר הבישול הראשון שלה, שרואה אור בימים אלה, היא בישלה במטבח הזה וכשהגיעה לשלמות היא קראה לו “אוכל מהבית”.

צילום רסקין פרלמן צלמים

אנו יושבות בפינת האוכל ובוחנות את המטבח. מבחינתה,  התכנון האידיאלי לעיצוב חלל הסלון והמטבח הוא חלל פתוח, והוא גם מאפיין את סגנון החיים אותו היא מבקשת לעצמה. מיכל מארחת ומבשלת הרבה ולטענתה, המטבח הביתי ומלאכת הבישול הם חלק מהאירוח. “אני אוהבת לבשל ולפטפט עם האורחים, ללגום יין ולהגיש … כמו הריזוטו בספר שלי, שמבשלים ומגישים מיד”.

בהתאם לתפיסה זו, מיד עם תחילת המגורים בבית זה, לפני שנים רבות , ערכה מיכל שיפוץ גדול בדירה על פי טעמה האישי. אבל את חיבור חלל המטבח לשאר החלקים הציבוריים בבית, כפי שהיא הייתה רוצה לעשות היא לא ביצעה משום שלא קיבלה את אישורם של בעלי הבית לכך. לכן נוצר מצב בו הבית הוא מאוד גדול אך המטבח נמצא בחדר נפרד מיתר החללים בבית. בדיוק כמו בבתים הישנים “של פעם” בתל-אביב שנבנו מיד לאחר הקמת המדינה.

אנסקי: ” אני מבשלת המון. אנחנו אנשים מאוד מארחים ואפשר להכניס חמישים איש לסלון הבית, אך כל פעם שאני מארחת בבית זהו אתגר בשבילי כי הפנטזיה היא למטבח פתוח בבית. למזלי יש לנו את הגינה כך שמתאפשר שהבישול והאירוח יעברו החוצה. לטענתה, כולנו עוברים בשנים האחרונות מהפך תרבותי. אנחנו פותחים את דלת המטבח לאורחים והבישול הופך להיות חלק מהאירוח בנוסף לישיבה סביב שולחן האוכל. לבשל מול האורחים שלך ועם האורחים שלך הפך להיות הבון-טון ואני עדה לכך שאנשים אוהבים שנכנסים אליהם הביתה והם פותחים את הדלת בסינר”.

ומה קורה במסעדות עצמן? –  “גם במסעדות ומטבחי שף מסירים את הקיר שמפריד בין המטבח לסועדים, ומזמינים אותם להיכנס פנימה. הבישול מאחורי קיר פג מהעולם כי מבחן הניקיון, הכלים והדרך בה השף מבשל מעוררת סקרנות ועניין רב”.

המטבח המשפחתי

מיקומו של חדר המטבח בבית משפחת אנסקי הוא בחדר נפרד במקביל לדלת הכניסה. הכניסה עצמה אל חלל המטבח נעשית דרך פרוזדור קטן שחוצץ בין חלל המגורים המרכזי ופינת האוכל. תחושת המרחב בבית מתקבלת מהחלונות הגדולים שבקצה הסלון, שחושפים את הגינה הירוקה והמוצלת שנראית כחלק בלתי נפרד מהבית.

חלל המטבח הוגדר על ידי הפרדה אופטית שנוצרה באמצעות רצפת פי.וי.סי. משובצת בשחור לבן היוצרת חלל המעוצב ביצירתיות רבה.

צילום רסקין פרלמן צלמים
צילום רסקין פרלמן צלמים

לכל אורכו של המטבח מותקן ארון תחתון בלבד, שבתוכו תנור וכיריים סטנדרטים, ומעליו שני חלונות זהים בגודלם. את הקיר העליון מקשטים מדפים שעליהם פזורים כלי מטבח והגשה צבעוניים לצד צנצנות תבלינים, קופסאות שימורים ושאר ירקות בסלסלה.

מול הארון ניצבת עגלת נירוסטה בגודל 1.70 מ’ בלבד עם סלסילות מתכת המשמשות לאחסון, משטח השידה העליון עשוי עץ גושני ומשמש כמשטח עבודה נוסף עליו מונחים כל המכשירים לשימוש שוטף כמו: מיקסר, בלנדר, טוסטר, מסחטת מיץ ומכונת פסטה. בצידו הימני של המטבח חדר נוסף המשמש כמחסן.

את הקומפוזיציה המעניינת יוצרים דווקא פריטים הניצבים “פרי סטנדינג” בחלל, כמו שידת עץ נוסטלגית שנצבעה בצבע “פיסטוק” ומשמשת לאחסון, ומתקן מגירות חרס המונח על השיש בתוכו תבלינים ועליו קופסאות שימורים צבעוניות. יש גם מתקן צלחות אדום שמשתלב בהרמוניה מלאה עם שרשרת הנורות האדומה שנשפכת מעל מתקן ספרי הבישולו, מתלי כובעים ומעילים שאולתרו והפכו למתקן לתליית סירים ומחבתות. הכול בהרמוניה נעימה וצבעונית שמעניקה שימוש נוח במטבח והרבה שמחה לעין.

רואים במטבח שמיכל אוהבת לבקר בחנויות יד שנייה ועתיקות. היא נוהגת לשוטט בשווקים של לונדון ופריז בחיפוש אחר מפיות, מכשירי סחיטה וסירים כבדים. יש לה אוסף סירים שאת חלקם קיבלה בירושה מאימה, שגם נהגה לשוטט בחנויות כאלה. “בטיול האחרון בפריז סחבתי כל הטיסה סט של 16 צלחות עתיקות ומעוטרות לפסטה, שכל אחת מהן הייתה שונה במקצת. אני מאד אוהבת דברים שאין לכולם והם יחידים ומיוחדים”, היא אומרת ומציגה בפניי סט של סכין ומזלג שהיה שייך פעם לסבתא שלה מירושלים משימת העיצוב והיצירתיות במטבח הסתיימה בהצבת אוסף תמונות אישיות של מיכל ובני משפחתה..

צילום רסקין ופרלמן צלמים

אחת מהתשוקות הכי גדולות שלה מאז שהיא ילדה קטנה הוא שיטוט בסופרמרקטים ובמרכולים בחיפוש אחר קופסאות שימורים שונות ומשונות. “הקופסא מרגשת אותי לא פחות ממה שיש בתוכה ואני קונה אותה פחות כדי להשתמש בה, אלא יותר בכדי לקשט את המטבח. יש לי אוסף נכבד של קופסאות אורז, סרדינים ותבלינים ממקומות שונים בעולם, ובעיקר מהמזרח- מתאילנד, מוייטנאם ומהפיליפינים”.

תפיסת עולם

ארון תחתון בלבד… מקרר קטן… אני מחפשת את האוכל ומיכל קולטת את מבטיי. “המטבח אינו מחסן ואסור להתייחס אליו כאל מחסן”, היא מסבירה לי את תפיסת עולמה. “המקרר במטבח שלי הוא הכי צר והכי קטן שיש”, היא מדגישה  ומראה לי שאין אצלה אחסון של פירות, ירקות ועשבי תיבול במקרר. גם בשר, עוף או דגים קפואים לא נמצאים במטבח. הדברים שכן נמצאים נבחנים במידת טריותם. כל המוצרים וחומרי הגלם טריים ביותר כי את חומרי הגלם מביאים היא ובעלה כל יום היישר מהשוק. “זה חלק מתפיסה שהיא אירופאית בעיקרה שאין עורכים קניות בסופר עם עגלי קניה ענקיים. כל יום מביאים את המצרכים הנדרשים לבישול הארוחה היומית טריים ועל כן מטבח קטן מספק”.

טוב זה לא חוכמה להקפיד על טריות  כאשר יש לך שוק פרטי משלך.. בתקופת לימודיה לתואר ראשון הכירה אנסקי את שיר הלפרן, שגם היא כמו אימה של מיכל, מתמחה בהיסטוריה של האוכל. ביחד הן הקימו את שוק האיכרים לפני חמש שנים ואת שוק הנמל המקורה הראשון בתל-אביב..

השוק חוגג בימים אלה שנתיים לקיומו. בתחילת דרכם המשותפת נסעו אנסקי והלפרן יחד ברחבי הארץ למצוא יצרנים המגדלים ירקות. “זה לא היה פשוט, חקלאים היו רגילים למכור בכמויות גדולות, אבל העובדה שהצלחנו להעביר את המסר גרמה לכך שהיום אנחנו נותנים את התשובה הישראלית לשווקים זהים ברחבי עולם, כדוגמת שוק ‘בוקריה’ בברצלונה וה ‘בורו’ בלונדון”.

שלושה חודשים לאחר פתיחת השוק כבר נסעה אנסקי ללימודים בצפון איטליה, שם למדה לתואר שני והתמחתה בגסטרונומיה והערכת חומרי גלם. “הרעיון היה שאם אני בודקת גבינות, בשר משומר, יין או שמן זית, אני יכולה להתחקות אחרי המקורות שלהם. למדתי שיטות ייצור והערכת מזון”. במסגרת לימודיה נסעה אנסקי גם לפריז, שם פגשה את מי שיהיה לבעלה, רועי חמד.

ספר הבישול “אוכל מהבית”

את הרזומה המפואר שלה בכתיבה בנושאי האוכל החלה מיכל כבר בגיל 17 כאשר עיתון ‘העיר’ התל-אביבי אפשר לה לפתח לעצמה מדור אישי בתחום. לאחר שהשתחררה מהשירות הצבאי כקצינה בסדיר ובמילואים החלה לכתוב ולהגיש פינות אוכל בטלוויזיה, בעיתונות הארצית ואתר האינטרנט ‘וואלה’.

בינואר השנה יצא לאור ספר הבישול הראשון שלה הכולל מתכונים למאכלים שמעוררים תחושה חזקה של בית. בתחילה הייתה התלבטות אם לקרוא לספר ‘המטבח שלי’, אך בגלל שהתשוקה הטוטאלית של מיכל לאוכל נולדה ללא ספק בבית, במטבחה של אימא שרי אנסקי וישנו געגוע עז אצל כולנו לטעמים ולריחות ילדות, נבחר לספר השם “אוכל מהבית”.

והנה סקופ הקשור לספר: מיכל, כאחת מדור הצעירים הטכנולוגיים, פעילה מאוד ברשתות חברתיות – פייסבוק ואינסטגרם. במהלך פגישתנו היא מגלה את שלא סיפרה מעולם. במהלך כתיבת ספר הבישול היא העלתה פוסט לרשתות החברתיות ושיתפה את הקוראים במתכונים מהספר, כשהיא מבקשת מהם לנסות לבשל אותם בעצמם.  “זה היה מטורף. תוך יומיים ענו לי 2,500 איש שלקחו את המתכונים שלי, בישלו, ניסו לשים את חומרי הגלם והעבירו הערות. כל הערה נלקחה בחשבון וזה היה ממש דיאלוג קומוניקטיבי ואינטראקטיבי שגרם לי לבחון שוב את המתכונים ולשפר את הספר”.

טיפים לבניית מטבח

רגע שלפני שנפרדתי ממיכל ביקשתי ממנה כמה טיפים למטבח, כמי שמבינה בעניין דבר אחד או שניים. 

אז הנה כמה טיפים מבית מדרשה של מי שבדרך להיות כוהנת האוכל הגדולה:

א. הבית מכתיב את הכללים ולא האדם. למרות שהייתי רגילה למטבח פתוח בבית הזה לא יכולתי לשבור את הקירות, אז כבדתי את האדריכלות ואת מבנה הבית.

ב. בנייה או שיפוץ של מטבח היא התחלה חדשה, שזה דבר מרגש לכשעצמו. אבל, רצוי להקפיד  מאוד לא “לצטט”. כלומר, לא לשבת מול תמונות וספרי עיצוב ו”לרצות בדיוק כזה”. תמיד דברים נראים טוב יותר בתמונות ולא תמיד מתאימים למבנה ולצרכים האישיים.

ג. על מנת לעשות את המיטב מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע, מעצב ומתכנן מטבחים על מנת לחבר בין הפנטזיה למטבח החלומות עם הפונקציונאליות הנדרשת בו.

ד. להיות מודע לצרכים המשפחתיים. אם אתה איש היי-טק ולרוב רוכש אוכל מוכן אתה לא זקוק לכל המכשור החשמלי במטבח. אך אם יש לך ילדים קטנים שזקוקים לחימום האוכל ולישיבה נוחה, אז לשים דגש על מבנה הארונות וסגנון המטבח כולו.

ה. המלצה אחרונה: אפשר לעשות הכול בידיים אך מדובר ביעילות ובחיסכון בזמן, לכן יש לתת דגש לחשיבות הכלים במטבח. שתהיינה סכינים טובות ושיהיה משטח עבודה רחב ונוח, ואל תשכחו לגדל את עשבי התיבול באדנית על חלון המטבח ליד הכיור. תשקו ותגזמו כי זה הכי זמין וטרי שיש.

ראה עוד

מאמרים דומים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button
Close
Close